in

3. studentski kongres Okolišnog zdravlja u Rijeci

Datum održavanja: 26. i 27. septembar 2019. | Mjesto održavanja: Rijeka, Republika Hrvatska

Prenosimo vam pozivno pismo Organizacionog odbora:

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas da se i ove godine odazovete našem pozivu za sudjelovanje na 3. studentskom kongresu Okolišnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem koji se održava pod projektom “Javnozdravstveni aspekti gospodarenja otpadom – zaštitimo zdravlje i okoliš”, a u organizaciji Udruge za okolišno i javno zdravlje – Environmental and Public Health Association, EPHA!

Kongres će se održavati od 26. do 27. rujna 2019., povodom obilježavanja Svjetskog Dana okolišnog zdravlja – World Environmental Health Day 2019 !

Program kongresa

Vašim domaćinom 26. rujna bit će Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci gdje će se održavati znanstveno-stručni dio Kongresa s plenarnim predavanjima uglednih znanstvenika i stručnjaka, izlaganjima radova i postera sudionika, kao i nagrađivanjem najboljih usmenih i posterskih radova, pokojim glazbenim i umjetničkim iznenađenjem te, naravno, odličnom ‘kuhinjom’ – prvi mali “Eko-gastro Fest”, s autohtonim delicijama domaćih proizvođača iz ekoloških uzgoja i radionicama u kojima ćete moći kušati vrhunska hrvatska vina ali i, iz čašica izrađenih od eko-čokolade, okusiti spoj vrhunske čokolade s ekološkim maslinovim uljima ili vinom! Nećemo Vam sada otkrivati previše toga ali, svakako, jedan vrlo bogat i zanimljiv program pripremamo kako bi Vama ovaj Kongres, i naš lijepi kvarnerski zavičaj, ostao u posebnom sjećanju!

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci - mjesto gdje će se održati kongres okolišnog zdravlja.
Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci – mjesto gdje će se održati Kongres okolišnog zdravlja.

Vjerujemo da smo Vas već i opisom programa za prvi dan Kongresa nagovorili da se morate registrirati no, ima još . . . 

Idućeg dana, 27. rujna, uputit ćemo se na otok Krk. Ondje će nas ugostiti Ponikve eko otok Krk d.o.o., Ponikve d.o.o. i Grad Krk koji će nam, uz stručno vodstvo, omogućiti posjet nekima od programom predviđenim lokalitetima gdje ćemo dobiti uvid u tijek i procese obrade otpadnih voda, kao i zaštitu izvorišta te vodocrpnog područja voda namijenjenih za piće. Nakon terenskih obilazaka, slijedi nam posjet gradskoj Vijećnici Grada Krka. Ovdje će nas domaćini lijepo ugostiti te ćemo poslušati predavanje voditeljice laboratorija za mikrobiološko i kemijsko ispitivanje vode koja mora zadovoljavati sve uvijete zdravstveno ispravne vode za piće, ali i o svim postupcima kontrole koje provode, od izvorišta pa dok sirovina ne stigne do potrošača. Također, prezentirat će nam se postupci, mjerenja i rezultati parametara koji se provode u suradni sa Zavodom za javno zdravstvo i na postrojenjima za obradu otpadne vode, s ciljem javnozdravstvene sigurnosti, kao i ekološke neškodljivosti. Nakon završetka predavanja u Vijećnici, popodnevni sati bit će rezervirani za upoznavanje Krka, druženje i zabavu, slobodno vrijeme i, bude li lijepo vrijeme, kupanje na prekrasnim plažama Krka!

Zaista, sada nema nikakve dvojbe, jednostavno – morate se registrirati i doći uživati! 

Zašto baš “Okolišno zdravlje”?

Velika je važnost i sve veća aktualnost tematike cjelovitog i održivog gospodarenja otpadom svih kategorija, mikrobologije okoliša i bioremedijacije, kružnog gospodarstva, međudjelovanja okoliša s genima i ljudskim imunitetom te cjelokupnog utjecaja okolišnih čimbenika na individualno i javno zdravlje, kao i sve veću važnost zaštite okoliša koju smo obavezni provoditi!

Tekst se nastavlja nakon oglasa

U Republici Hrvatskoj i susjednim državama, ali i globalno gledano, sve su brojniji čimbenici koji (in)direktno utječu na okoliš u kojem živimo pa time i na nas same, naše zdravlje i kvalitetu života – kako povoljno, tako i nepovoljno. Republika Hrvatska kao i ostale države svijeta, a i Regije, po ovim pitanjima imaju još mnogo nedostataka koje tek treba krenuti rješavati.

Svi smo MI ti koji trebamo unijeti promjene u svoj stil života gdje, često nesvijesno, doprinosimo svakodnevnom zagađenju okoliša u kojemu živimo. Ono što se pritom zaboravlja ili olako shvaća je da, sve što odbacimo kao otpad u određen okolišni medij, samo u drugome obliku biva vraćenim u naš organizam, nerijetko i kao mnogo opasniji spoj. Jednostavno pravilo Ciklusa kruženja tvari u prirodi! Ovo se osobito odnosi na vodu, kao medij.

Zato tematiku ovogodišnjeg kongresa u potpunosti posvećujemo VODAMA !

Od globalne problematike plastike kao masovnog zagađivača, osobito mikroplastike koja predstavlja ozbiljnu javnozdravstvenu prijetnju, pa do inovativnih metoda pročišćavanja otpadnih voda, očuvanju i zaštiti izvorišta pitkih voda te biomonitoringu onečišćenja,.. samo su neka od područja koje želimo dotaknuti Kongresom.

Kome je ovaj kongres namijenjen?

Stoga POZIVAMO sve zainteresirane studente, stručnjake i znanstvenike da nam se pridruže te, da svojim radovima i rezultatima, inovativnim projektima i idejama, svoja znanja i iskustva podijele okupljenima u danima kongresa, ali i sa javnošću, budući da je ono po čemu su naši događaji i kongres prepoznatljivi – otvorenost je ka javnosti, ka građanima.

Ono što je, između ostaloga, i cilj ovog Kongresa je da, prvenstveno studentima, mladim stručnjacima i članovima strukovnih komora, omogućimo usavršavanja slušajući brojne uvažene predavače i goste iz raznih institucija i firmi diljem Hrvatske i regije. Da se studenti i mladi povežu i, još za vrijeme studija te početaka karijere, stvore kontakte s firmama, stručnjacima i znanstvenicima koji su im potencijalni budući kolege, mentori, poslodavci te, ono još važnije, da kao mladi ljudi sudjeluju u kreiranju predlaganja rješenja za brojne problematike koje ćemo u programu Kongresa dotaknuti. 

Registracija učesnika i kotizacije

Kotizacije za sve sudionike zato su besplatne! Kongres je otvoren za javnost – građane i medije! Na Kongresu se može sudjelovati AKTIVNO – usmenom prezentacijom i/ili posterom ili pasivno bez objave rada. U prilogu su dana i uputstva za pisanje sažetaka Vaših radova, kao i sve ostale smjernice. Radovi će biti ujedinjeni s prošlogodišnjim kongresom i izdani u prvom velikom ZBORNIKU – “Zbornik Okolišnog Zdravlja” – prvi zbornik ovog naziva i područja u regiji (možda i šire) !! 
Zbornik će u digitalnom obliku biti dostupan na web stranici.

Najbolji radovi biti će nagrađeni lijepim poklonima!

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Rok za slanje sažetaka: 24. juni 2019.
Prijave pasivnih učesnika su otvorene do 22. jula 2019.

Da li biste ovo preporučili?

Loading..
Sedmica laparoskopije

BIMSW 2019 – Sedmica laparoskopije za studente medicine

Ljudski rep - preoperativna slika

LJUDSKI REP: Slučaj sedamnaestogodišnjaka zaprepastio indijske ljekare