in

Konferencija o autizmu i fragilnom X sindromu u Beogradu

Datum održavanja: 23. i 24. septembar / Mjesto održavanja: Hotel Majestic, Beograd, Srbija

Konferencija o autizmu i fragilnom X sindromu (Autism and Fragile X-Associated Disorders Conference – AuFraXBelgrade 2019) dvodnevni je događaj koji će se održati 23. i 24. septembra u Beogradu. Prenosimo vam u nastavku pozivno pismo organizatora:

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Autizam i fragilni X sindrom

Konferencija koju organizujemo je prva ovog tipa u regionu. Cilj konferencije jeste da se stručnjaci iz cijelog regiona što detaljnije upoznaju sa neurorazvojnim poremećajima, kao sto je autizam, i bolestima povezanim sa mutacijom FMR1 gena. Ukratko, puna mutacija FMR1 gena dovodi do fragilnog X sindroma. Fragilni X sindrom je najčešći nasljedni monogenski uzrok mentalne zaostalosti. Oko 60% osoba sa fragilnim X sindromom ima i poremećaj iz autističnog spektra. Ili drugačije rečeno od 100 osoba sa autizmom 5 ima fragilni X sindrom. Prema standardima razvijenih država sirom sveta, svako dijete koje zaostaje u intelektualnom razvoju, koje ima mentalnu zaostalost ili poremećaj iz autističnog spektra biva testirano na fragilni X sindrom. Danas se koristi najsavremeniji genetski test koji analizom krvi potvrđuje postojanje ove genske mutacije. 

Značaj prepoznavanja fragilnog X sindroma i autizma u okviru fragilnog X sindroma je u tome sto ovaj sindrom predstavlja najisplativiji model neurorazvojnih poremećaja i sto je razvoj lijekova u ovoj oblasti poodmakao. Iako još uvijek nemamo registrovanu ciljanu farmakološku terapiju za fragilni X sindrom, to očekujemo. Kliničke studije su uznapredovale, i njihov broj se konstantno povećava.

Pored opisanog fragilnog X sindroma koji se prepoznaje u ranom dječjem uzrastu, nosioci premutacije ovog gena (roditelj djeteta sa fragilnim X sindromom) može da ispoljiti simptome koji najčešće ostaju neprepoznati. Smatramo da je neophodno podići nivo znanja iz ove oblasti u cijelom našem regionu! 

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Predavači na konferenciji će biti najeminentniji profesori i istraživači iz ove oblasti. Deset najutjecajnijih predavača dolazi iz SAD-a (njihov dolazak je već potvrđen). Smatramo da je ovo jedinstvena prilika da se u našem regionu čuju predavanja svjetski priznatih eksperata u ovoj oblasti!

Tehnički detalji skupa

Skup je dvodnevan, 23. i 24. septembra 2019 godine. Održat će se u hotelu Mažestik u centru Beograda. Cjelodnevni skup će se sastojati iz predavanja američkih stručnjaka (ne prikupljamo apstrakte istraživača, nema poster prezentacija i slično).

Registracija učesnika i kotizacija

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Učesnicima skupa će biti obezbeđene kafe pauze sa posluženjem i ručak. Pored toga, svi dobijaju konferencijski materijal. Prijava i registracija zainteresovanih su obavezne!
Cijena kotizacije: 95€ (od 31. juna do 31. jula 2019.), 140€ (poslije 01. augusta)

Da li biste ovo preporučili?

Loading..
Učite engleski jezik u Kući plamena mira u Tuzli

Učite engleski jezik besplatno u Kući plamena mira

SHL: Volontiraj godinu dana u Njemačkoj uz pokrivene troškove i džeparac