in

Tuzla Brain Week 2020 Internacionalni kongres studenata (bio)medicine u Tuzli

Datum održavanja: 9. – 13. mart | Mjesto održavanja: Tuzla, BiH

Tuzla Brain Week 2020

Tuzla Brain Week je projekat Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus” koji se realizuje u okviru Globalne sedmice mozga (Brain Awareness Week). Ovogodišnji, 7. po redu, zvanično je prerastao u internacionalni kongres studenata (bio)medicine.

Brainstorming

Nakon prošlogodišnje “neuroplastičnosti”, tema ovogodišnjeg Tuzla Brain Weeka je Brainstorming. Kako kažu iz organizacionog odbora, cilj je pobuditi kreativnost kod mladih istraživača i motivisati ih da predstave svoje naučno-istraživačke radove. Učesnicima je ostavljena mogućnost prezentovanja radova iz bilo koje oblast medicine, ali i drugih prirodnih, tehničkih i društvenih nauka u čijem je fokusu mozak i neuroznanost. Rok za slanje sažetaka (abstrakata) je 24. februar 2020.

Dva koncepta radionica

Posebna odlika svakog dosadašnjeg Tuzla Brain Weeka bile su dobno prilagođene radionice. Od vrtića do doma penzionera, učionice i amfiteatra, laici su učili o osnovama neuroznanosti i nešto kasnije o biomedicinskom inženjeringu. Radionice su u potpunosti vodili studenti, volonteri na projektu. Dobne radionice su planirane za sedmicu prije Tuzla Brain Weeka.
Ove godine, težište se prebacuje na stručne radionice koje će biti organizovane u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom i Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, a koje će obuhvatati različite vještine s kojima se studenti medicine nemaju priliku susresti tokom studija.

TBW 19 radionica
Jedna od radionica na Tuzla Brain Weeku 2019

Plenarna predavanja vodećih stručnjaka

Programom Tuzla Brain Weeka predviđena su plenarna predavanja vodećih stručnjaka iz različitih branši koji će, svaki na svoj način, govoriti o brainstormingu. Trenutno imena predavača nisu poznata, ali će svaki od njih biti najavljen putem Facebook i Web stranice kongresa.

Naučni kafić

Sigurno da ne postoji ništa ljepše od razgovora uz šoljicu tople crne kafe. Naučni kafić je aktivnost koja se već tri godine organizuje u sklopu Tuzla Brain Weeka. Suštinski slična je plenarnim predavanjima, ali umjesto u slajdova i sjedenja u amfiteatru odvija se u daleko opuštenijoj, gotovo drugarskoj, atmosferi. Mladi predavači (među kojima su i javne ličnosti) govore o neuroznanosti kroz prizmu oblasti kojom se bave. Prije dvije godine, jedan odličan predavač govorio je o neuroznanosti i marketingu, stoga vam Organizacioni odbor posebno preporučuje da posjetite Naučni kafić.

TBW Quiz

TBW Quiz nudi priliku učesnicima da okušaju svoje znanje u rješavanju kliničkih slučajeva i prepoznavanju slikovnih prikaza neuroznanstvenih fenomena i da osvoje vrijedne nagrade.

Kotizacija i registracija

Informacije o iznosu kotizacije i načinima registracije učesnika na Tuzla Brain Week 2020 dostupne su na zvaničnoj web stranici kongresa.
Treba istaći da je u cijenu kotizacije uračunat smještaj učesnika.

Da li biste ovo preporučili?

SaMED 2020

SaMED 2020: podsticanje, motivisanje i povezivanje studenata medicine na globalnom nivou

EKG u praksi

EKG u praksi: Besplatna edukacija za mlade ljekare i studente medicine