Simpozij magistara farmacije
in

12. simpozij magistara farmacije FBiH u Neumu

Datum održavanja: 14. – 16. juni 2019 – Mjesto održavanja: Hotel “Neum” u Neumu, BiH

Try now for free!

12. simpozij magistara farmacije FBiH „BOLESTI RESPIRATORNOG SISTEMA“ u organizaciji Komore magistara farmacije FBiH održat će se od 14. do 16. juna u Hotelu “Neum” u Neumu.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Try now for free!

Bolesti respiratornog sistema

Bolesti respiratornog sistema obuhvataju široki spektar hroničnih nezaraznih kao i zaraznih bolesti. Među hroničnim respiratornim bolestima najveći značaj imaju hronična obstruktivna bolest pluća (HOBP), astma i plućna hipertenzija. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije u 2004. godini je od astme bolovalo 235 miliona ljudi, od hronične obstruktivne bolesti bolesti pluća 64 miliona ljudi, dok milioni ljudi u svijetu pate od alergijskog rinitisa i drugih hroničnih respiratornih bolesti. U 2002. godini HOBP je bio peti vodeći uzrok mortaliteta (većinom u slabije ekonomski razvijenim zemljama), a predviđanja su da bi prateći ovaj trend u 2030. godini to bio treći vodeći uzrok mortaliteta u svijetu. Astma, najučestalija hronična plućna bolest u djece uglavnom ima mnogo nižu smrtnost, ali značajno utiče na kvalitet života pacijenta.

Grand Hotel Neum - mjesto održavanja simpozija
Grand Hotel Neum – mjesto održavanja simpozija

Osnovni cilj terapije hroničnih respiratornih bolesti je kontrola simptoma i sprečavanje egzacerbacije. Adekvatna primjena propisane farmakoterapije i usvajanje nefarmakoloških suportivnih mjera krucijalno određuju terapijske ishode, a pacijenti ih vrlo često ne prate. Stoga je kontinuirano praćenje i podrška ovim pacijentima od izuzetnog značaja pri čemu cijeli zdravstveni tim, uključujući farmaceuta ima veoma važnu ulogu.

Infektivne bolesti respiratornog trakta i pored poznatih preventivnih mjera i dalje su izazov za javno zdravstvo – zbog brzog širenja bolesti u slučaju gripe ili zbog rezistencije uzročnika na antibiotike u slučaju tuberkuloze. U tom kontekstu od posebnog je značaja racionalizacija primjene antibiotika i primjena preventivne mjere – vakcinacija, koja je posljednjih godina u značajnom padu u cijelom regionu, uključujući i BiH.

Simpozij magistara farmacije je prilika za farmaceute, ali i ostale zdravstvene radnike da razmijene znanja i iskustva, te unaprijede svoj profesionalni doprinos brizi o pacijentima s respiratornim bolestima.

Program simpozija

Simpozij magistara farmacije će obrađivati sljedeće teme:

  • Simpozij će obrađivati sljedeće teme:
  • Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP)
  • Astma
  • Alergijski rinitis
  • Tuberkuloza pluća
  • Nefarmakološke mjere prevencije i terapije hroničnih respiratornih bolesti
  • Uloga farmaceuta u liječenju astme (interaktivna radionica)

Uloga farmaceuta u liječenju astme će biti organizirana kao interaktivna radionica koju će voditi uvažena kolegica Katarina Fehir Šola, mag.pharm., mag. univ. spec. tofarmacije s dijetoterapijom

Učešće na simpoziju magistara farmacije

Simpozij magistara farmacije će biti bodovan u skladu sa Pravilnikom Komore o stručnom usavršavanju magistara farmacije FBiH.

Cijena kotizacije: 30KM ( za studente farmacije i ostalih biomedicinskih fakulteta uz predočen dokaz o studiranju)

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Kontakt za informacije o prijavi i kotizaciji: [email protected] / telefon: 033 207 384

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Da li biste ovo preporučili?

Ljetna škola urgentne medicine u Zadru

Ljetna škola urgentne medicine u Zadru

Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti

Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH 2019