in

U susret Ljetnoj školi reanimacije

Preko 5 sati praktične obuke

Lecturio

Iznenadni srčani zastoj jedan je od vodećih uzroka smrti u svijetu. Prestankom rada srca mozak ne dobija dovoljne količine kisika i hranjivih materija te odumire. Kardiopulmonalnom resuscitacijom (u narodu poznatijom kao „masaža srca“) krvotok se nastavlja na vještački način, a statistički podaci pokazuju da ovaj zahvat, ako je ispravno izveden, godišnje spasi 94 000 života.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Ljetna škola reanimacije ima za cilj omogućiti da 150 studenata Univerziteta u Tuzli savlada ovu vještinu te da besplatno stekne evropski priznat certifikat. Implementira je Studentskog vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli „Medicus“, a podržana je od strane Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli, Evropskog resuscitacijskog savjeta (ERC) i Resuscitacijskog savjeta Srbije.

Pored teorijskih predavanja, koja će držati eminenti stručnjaci iz ove oblasti, polaznicima će biti pružena prilika da prođu gotovo 5 sati praktične obuke na najmodernijim lutkama i drugim učilima uz mentorstvo evropski certificiranih edukatora. Na kraju obuke, biće izvršeno certificiranje kandidata koji su ispunili kriterije Evropskog resucitacijskog savjeta.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

U sklopu Ljetne škole reanimacije planirana je i pokazna vježba koja će biti održana 17.08. (petak) na Trgu Slobode s početkom u 19 i 30. Na ovaj način će se svim zainteresovanim građanima pružiti prilika da steknu i/ili dodatno usavrše svoje vještine kardiopulmonalne resuscitacije, te da se upoznaju sa automatskim električnim defibrilatorima (AED).

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Ovogodišnja Ljetna škola reanimacije je pilot projekat te je s toga fokusirana primarno na studente Univerziteta u Tuzli, no zasigurno se neće stati na ovome. Cilj organizatora je da već naredne godine prijave otvori i za šire građanstvo, a sve sa ciljem da se što veći broj građana upozna sa ovom vještinom.

Da li biste ovo preporučili?

0 points
Upvote Downvote
Značaj optimizma u tretmanu hirurškog pacijenta

Značaj optimizma u tretmanu hirurškog pacijenta

surgery

InciSioN B&H tim objavio članak u časopisu Voices of One Surgery