in

InciSioN B&H obilježio Svjetski dan anestezije

#TheRightStuff

Try now for free!

Prvim uspješnim hirurškim zahvatom uz korištenje anestezije, mladi bostonski stomatolog, dr. Morton i poznati hirurg, dr. J. C. Warren, 16. oktobra 1846. godine, ušli su u historiju. Danas 16. oktobar se obilježava kao Svjetski dan anestezije.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Try now for free!

#TheRightStuff

Svake godine Svjetska federacija društava anesteziologa (WFSA) organizuje javnu kampanju s ciljem podizanja svijesti o nekom aspektu anestezije, a ove godine bila je to kampanja #TheRightStuff s ciljem podizanja svijesti o značaju adekvatne opreme u radu anesteziologa.

Svjetski dan anestezije
Organizirali predavanja iz aktuelnih tema iz oblasti anestezije.

Obilježavanju Svjetskog dana anestezije pridružili su se i studenti InciSioN B&H tima pri BoHeMSA-i koji su uz saradnju s ljekarima s Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a organizirali predavanja iz aktuelnih tema iz oblasti anestezije i radionice za studente, koji će se tokom sedmice održavati na modelima, na Klinici za anesteziju i reanimaciju.

Približiti studentima anesteziju

Teme obuhvaćene predavanjem su bile: dječja anestezija, transplantacija organa, globalna anestezija i zbrinjavanje disajnih puteva, koje je ujedno bilo i uvod za pokaznu vježbu za orotrahealnu intubaciju.

Svjetski dan anestezije
Studenti na jednoj od radionica.

Ciljevi obilježavanja Dana anestezije bili su: približiti studentima anesteziju kao granu medicine, dati im osnove teoretskog i praktičnog znanja za orotrahealnu intubaciju, te podići svijest o velikoj ulozi anesteziologa u tretmanu hirurškog pacijenta i značaju adekvatne opreme, edukacije i ulaganja u ovu oblast.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Svjetski dan anestezije
Veliki podstrek za daljnji rad u oblasti globalne anestezije.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Da li biste ovo preporučili?

surgery

InciSioN B&H tim objavio članak u časopisu Voices of One Surgery

Najava Škole ultrazvučne dijagnostike u ginekologiji i perinatologiji