in , ,

Dr. Atlić: “U Bosni i Hercegovini do sada nije bilo projekata ove vrste”

Razgovarali smo sa dr. Džanom Atlić, koordinatoricom Ljetne škole reanimacije

Dr. Džana Atlić - učešće u NATO vježbi "Bosna i Hercegovina 2017"

Draga dr. Atlić, prije svega hvala Vam što ste pristali na intervju za portal “Studenti medicine”. Možete li nam se ukratko predstaviti?

Poštovanje, moje ime je Džana Atlić, po zanimanju doktor medicine, voditelj Sekcije za prvu pomoć na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, instruktor prve pomoći i volonter u Crvenom križu grada Tuzla već 12 godina.

Ljetna škola reanimacije privukla pažnju studenata drugih bosanskohercegovačkih univerziteta

Vaš projekat Ljetna škola reanimacije je privukao dosta pažnje, ne samo studenata Medicinskog fakulteta, već i šire javnosti. Kako ste došli na ideju za ovako nešto?

Moram priznati da smo se dr. Ilvana Rabotić, koja zajedno sa mnom koordinira projektom, i ja veoma iznenadile zainteresovanošću studenata Univerziteta u Tuzli ali i drugih Univerziteta u Bosni i Hercegovini oko projekta Ljetna škola reanimacije.

Ideja datira već dugo godina, jer sam se još kao srednjoskolac takmičila na školskim takmičenjima iz prve pomoći. Tada sam uvidjela važnost reanimacije i počela sam se malo intenzivnije baviti tom oblašću  kao volonter u Crvenom križu, a poslije i kao student Medicinskog fakulteta. Kroz svo to vrijeme školovanja uvidjela sam da naši studenti, kao ni građani, ne znaju mnogo o ovoj temi. Na moju veliku sreću u toku kliničkog staža, upoznala sam doktora Hajriza Alihodžića, sa kojim sam dosta razgovarala o srčanom zastoju, i eto došli smo na ideju da pokrenemo jedan ovakav projekat.

Ljetna škola reanimacije - najava
Najava Ljetne škole reanimacije

Kako se navodi u najavi, ovaj kurs je certificiran od strane Evropskog resuscitacijskog savjeta i Resuscitacijskog savjeta Srbije. Možete li nam reći nešto više o tome?

Na moju veliku radost, na Simpoziju urgentne medicine u Tuzli upoznala sam dr. Zlatka Fišera, generalnog sekretara Resuscitacionog saveta Srbije, i ispričala sam mu moju ideju, na veliku radost, doktoru Fišeru se svidjela ideja, te su odlučili da nas podrže i pridruže se projektu. Vazno je napomenuti da u Bosni i Hercegovini do sada nije bilo projekata ove vrste.

Evropski resuscitacioni Savet – ERC, je vodeca evropska naučna ustanova koja se bavi urgentnom medicinom i kardiopulmonalnom reanimacijom. ERC u saradnji sa sličnim kontinentalnim organizacijama i nacionalnim savjetima u Evropi provodi specifičan program.

Resuscitacioni savjet Srbije

Resuscitacioni savjet Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno, multidisciplinarno udruženje građana. Bavi se prenošenjem preporuka Evropskog resuscitacionog saveta i algoritama postupaka utvrđenih na naučnim skupovima ovog tijela. U ovoj oblasti, vodeće je u Evropi i po pitanju organizacije kurseva i seminara na kojima se stiču znanja i vještine Evropskog resuscitacionog savjeta. Resuscitacioni savjet Srbije bavi se prenošenjem iskustava drugih i iznalaženjem sopstvenih rešenja za primenu novih tehnologija u oblasti medicine sa posebnim interesovanjem za oblast urgentne medicine.

Riječ “pasivno” ne ide uz studente medicine

Projekat se implementira pod mentorstvom dr. sc. Hajriza Alihodžića, specijaliste urgentne medicine, uz angažman većeg broja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli. Nije li to dokaz da studenti medicine nisu pasivni?

Kao što sam spomenula mentor ovog projekta je dr. sc. Hajriz Alihodžić, bez kojega ne bi mogli realizovati ovako veliki projekat. Ovim putem mu se zahvaljujem na svim savjetima koji su bili itekako korisni. Na sreću Medicinski fakultet ima mnogo vrijednih studenata koji, pored velikih obaveza oko ispita, nađu vremena da se uključe i pomognu u realizaciji ne samo ovog nego i drugih projekta. Veliko hvala članovima Sekcije za prvu pomoć Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus”, koji su dio svega ovoga, koji izdvajaju svoje slobodno vrijeme da bi se pravovremeno izvršile sve pripreme za realizaciju istog. S toga, slobodno mogu reći da riječ “pasivno” ne ide uz studente medicine.

Stručna razmjena u Dokuz Eylul Univerzitetskoj klinici
Stručna razmjena u Dokuz Eylul Univerzitetskoj klinici

Kada će početi i kako će se vršiti prijave za Ljetnu školu reanimacije

Prijave za Ljetnu skolu reanimacije bit će otvorene sredinom mjeseca jula, tačan datum znati ćemo za par dana, ali pretpostavljam da će biti oko 20. jula. Prijave će se vršiti online, putem google formulara, a 70 studenata bit će uključeni u projekat. Tako da ću zamoliti sve studente koji su zainteresovani za certificiranje da prate našu Facebook stranicu.

Dugogodišnji ste član Crvenog križa, a ujedno i koordinator Sekcije za prvu pomoć Studentskog vijeća Medicus. Možete li nam reći nešto više o svom vannastavnom angažmanu?

Volonter sam u Crvenom križu već 12 godina, bavim se humanitarnim radom bez obzira na sve obaveze koje imam. Mogu reći da je Crveni križ „krivac“ za moju ljubav prema urgentnoj medicini, i preporučila bih svim maldim ljudima da se priključe nekoj humanitarnoj organizaciji, jer tamo učimo kako biti veliki ljudi.

Iskustvo koje sam stekla kao volonter Crvenog križa, kao instruktor prve pomoći, odlučila sam prenijeti na studente Medicinskog fakulteta u Tuzli. Sekcija trenutno broji preko trideset aktivnih članova, a nakon ovog projekta mislim da će broj biti i veći. Sastajemo se jednom ili dva puta sedmično da bismo učili i usavršavali znanja iz prve pomoći, zbog čega mogu reći da su članovi sekcije izuzetno obučeni za pružanje prve pomoći.

Na IFMSA razmjeni u Turskoj

Kao apsolvenica Medicinskog fakuleta, svoj vannastavni angažman krunisali ste i stručnom razmjenom u okviru IFMSA-a (Internacionalna federacija studenata medicine). Možete li nam prenijeti utiske sa razmjene?

Stručna razmjena u Dokuz Eylul Univerzitetskoj klinici
Stručna razmjena u Dokuz Eylul Univerzitetskoj klinici

Trenutno se nalazim u Izmiru (Turska), na stručnoj studentskoj razmjeni na koju sam otišla preko našeg Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini(BoHeMSA). Klinički staž obavljam na Odjelu plastične, rekonstruktivne i maksilofacijalne hirurgije u Dokuz Eylul Univerzitetskoj klinici. Vidjela sam i naučila mnogo novih stvari, te usavršila znanja stečena u toku moga školovanja na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Preporučila bih svim studentima, da se prijave na razmjene ovakve vrste, jer u velikoj mjeri mogu nadograditi znanje stečeno tokom školovanja, te pružiti priliku da upoznamo druge kulture i običaje.

Odabir jednomjesečnog rada na odjelu plastične, rekonstruktivne i maksilofacijalne hirurgije sigurno odražava Vaše afinitete. Zbog čega ste donijeli ovakav odabir?

Urgentna medicina i plastična i maksilofacijalna hirurgija su moje dvije velike ljubavi. Sva nova znanja i vještine koje steknem dobro će mi doći prilikom budućeg zaposlenja u Bosni i Hercegovini. Ovaj put sam odabrala plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju, a ko zna, idući put to možda bude urgentna medicina.

Kao apsolvent šta biste poručili brucošima medicinskog fakulteta?

Kada tek upisemo fakultet, izgleda tako nestvarno da ćemo ga završiti. Međutim ako imate jasan cilj, i veliku želju da postanete ljekar, samo koračajte ka tom cilju i ne dozvolite da vam iko stane na put. Priključite se sekcijama na fakultetu, i ne zapostavljajte društveni život 🙂

 

IFMSA razmjena
Razmjena je prilika da upoznate druge kulture i običaje

Da li biste ovo preporučili?

Članovi "Medicusa" vršili sanitetsko obezbjeđenje supermaratona Tuzla-Srebrenica

Članovi “Medicusa” vršili sanitetsko obezbjeđenje supermaratona Tuzla-Srebrenica

Dokazano: dnevna konzumacija 6 do 7 šoljica kafe vam može produžiti život

Dokazano: dnevna konzumacija 6 do 7 šoljica kafe vam može produžiti život