in

SHL: Volontiraj godinu dana u Njemačkoj uz pokrivene troškove i džeparac

Prijaviti se možeš najkasnije do 09.06.2019. u ponoć!

Imaš između 18 i 23 godine? Govoriš engleski jezik i rado bi učio/la njemački jezik? Narednih godinu dana želiš provesti u Njemačkoj? Znaš napisati CV i motivaciono pismo?
Odlično! Prijavi se do 09.06.2019. za jednogodišnje volontiranje u uredu Fondacije Schüler Helfen Leben u njemačkom gradu Lübecku. 

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Šta ćeš tamo raditi?

U ljeto 2018. godine SHL je otvorio ured u Lübecku u kojem u ime europske krovne organizacije SAME (Solidarity Action Day Movement in Europe) realizuje program koji ima za cilj proširiti ideju Akcionog dana solidarnosti (“Socijalni dan”) i omogućiti razmjenu između mladih iz različitih europskih zemalja. Realizaciju rada SHL-a u uredu u Lübecku podržavaju dva volontera. 

Kao volonter/ka u programskom uredu u Lübecku ti ćeš podržavati planiranje i implementaciju brojnih međunarodnih sastanaka i aktivnosti razmjena kako bi Solidarity Action Day postao poznat u drugim europskim državama. Bićeš uključen/a u realizaciju različitih sastanaka organizacija članica SAME mreže i drugih događaja te svojim iskustvom i kreativnošću doprinositi planiranju seminara i radionica.

Osim toga, tu je i prilika za saradnju sa mladima iz Lübecka na planiranju i realizaciji različitih lokalnih projekata. Tvoj rad će biti prvenstveno fokusiran na podršku radu SAME-a, ali ćeš kao dio SHL porodice imati priliku upoznati se i sa radom SHL ureda u Berlinu, Neumünsteru i Sarajevu, te posjetiti partnerske organizacije u inostranstvu. 

Šta se od tebe očekuje?

SHL traži volontera ili volonterku koji ima sljedeće kompetencije:

 • Sposobnost rada u timu i spremnost na kompromise
 • Samopouzdanje i odgovornost
 • Empatija i tolerantnost
 • Zainteresovanost za rad sa mladima
 • Osnovne tehničke vještine (rad na računaru i sl.)
 • Za uspješno obavljanje volonterske službe ti bi trebao/la imati određeno volontersko iskustvo i iskustvo u društvenom angažmanu (npr. u vijeću/savjetu učenika ili omladinskoj organizaciji) kao što je iskustvo planiranja i vođenja radionica/seminara i uvjerljiva interakcija sa grupama mladih. 

Volonterske pozicije unutar SHL-a smatraju se prilikom za tvoj lični razvoj i usavršavanje pa iako opisi poslova pokrivaju različite vrste aktivnosti, iskustvo nije neophodno za svaku od njih. Pojedinačne aktivnosti također bivaju raspoređene unutar tima u skladu sa ličnim interesima i vještinama. Trebaš imati između 18 i 23 godine i tvoje trenutno mjesto prebivališta treba biti izvan Njemačke te ne bi trebao/la imati njemačko državljanstvo.   

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Od tebe se očekuje dobro poznavanje engleskog jezika, pri čemu je poznavanje njemačkog prednost, ali nije neophodno. SHL će finansijski i organizacijski podržati tvoje učenje njemačkog jezika prije i tokom volonterske službe. SHL će te također podržati u procesu dobivanja boravišne dozvole i pokriti troškove koji nastanu u tom procesu.

Kako to u stvarnosti izgleda?

 • Trajanje volontiranja: 13 mjeseci (od sredine jula 2019. do sredine augusta 2020.) – SHL je do određene mjere fleksibilan po pitanju početka i trajanja volonterske službe
 • Lokacija: SHL ured u Lübecku (Schleswig-Holstein, sjeverna Njemačka)
 • Džeparac: u toku trajanja volontiranja oko 390€ mjesečno
 • Smještaj: SHL plaća troškove potpuno namještene sobe u Lübecku
 • Ostali troškovi: SHL također plaća troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja, izdavanja vize i ostale neophodne troškove u toku pripreme za volontiranje
 • Godišnji odmor: 26 dana u toku trajanja volontiranja
 • Podrška: pedagoška podrška u toku trajanja volontiranja, učešće u pripremnom, procesnom i finalnom seminaru te prilika za učešće u ostalim internim i eksternim treninzima
 • Putovanje: projektne posjete partnerskim organizacija SHL-a u jugoistočnoj Europi i organizacijama članicama SAME mreže širom Europe
 • Posjeta porodici: pokriveni troškovi jednog povratnog putovanja u rodni grad u terminu po vlastitom izboru volontera/ke.

Kako ćeš se prijaviti?

Svoju prijavu šalješ na engleskom i ona treba da sadrži sljedeće:

 1. jednu do dvije stranice motivacionog pisma u kojem opisuješ zašto si se odlučio/la prijaviti i zašto si baš ti prava osoba za ovu volontersku poziciju
 2. tabelarni prikaz svoje biografije (slobodno guglaj “tabular CV” da vidiš kako to inače izgleda)
 3. popunjen prijavni obrazac koji možeš preuzeti ovdje
 4. ako ih imaš, možeš priložiti i (skenirane) diplome/certifikate sa seminara i treninga na kojima si učestvovao/la.

Prijaviti se možeš najkasnije do 09.06.2019. u ponoć, slanjem gore navedenih dokumenata e-mailom na [email protected]n-leben.de.

SHL osoblje će analizirati tvoju prijavu pa ako ona bude dovoljno dobra odmah ti se javiti i dogovoriti intervju, zato požuri sa prijavom!

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Detaljan tekst na engleskom jeziku o ovom pozivu nalazi se ovdje i ovdje.  

Da li biste ovo preporučili?

Loading..
Konferencija o autizmu

Konferencija o autizmu i fragilnom X sindromu u Beogradu

OLX stipendija za studente

OLX.ba nudi 10 stipendija za studente akreditovanih visokoškolskih ustanova na teritoriji Bosne i Hercegovine