in ,

SaMED 2020: podsticanje, motivisanje i povezivanje studenata medicine na globalnom nivou

Od 20. do 22. februara 2020. godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Februar u Sarajevu

Zahvaljujući entuzijazmu i istrajnosti mladih aktivista, februar u Sarajevu je, već niz godina, rezervisan za jedno od najvećih okupljanja studenata biomedicinskih nauka i mladih ljekara u jugoistočnoj Evropi – Internacionalni medicinski kongres SaMED.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

SaMED 2020 predstavlja rezultat uspješne saradnje Udruženja studenata Medicinskog fakulteta UNSA, Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini  – BoHeMSA te Nacionalne radne grupe InciSioN BiH. Ovaj internacionalni događaj, sada već u svom petom izdanju, održat će se u periodu od 20. do 22. februara 2020. godine, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Glavni motiv organizatora jeste podsticanje, motivisanje i povezivanje studenata medicine na globalnom nivou, organizacijom niza predavanja, radionica i panel diskusija.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

300 učesnika iz 30 različitih zemalja svijeta

Posmatrajući put od vizije i realizacije prvog SaMED-a, pa do danas, kongres je izrastao u afirmiranu manifestaciju u svijetu medicine, sa preko 300 učesnika iz 30 različitih zemalja svijeta. Takvom karakteru kongresa doprinose i mnogobrojni gosti predavači, koji nam ove godine stižu sa prestižnih univerziteta i klinika iz Njemačke, Nizozemske, Engleske i Sjedinjenih Američkih Država.

Predavanja istaknutih stručnjaka iz SAD-a

Tokom četiri dana održavanja kongresa, predstaviće se dvije glavne teme eventa.
Prva od njih je „Mentalno zdravlje sa posebnim osvrtom na PTSP“, koja objedinjuje jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice i stanje kojim je zahvaćen veliki dio stanovništva u našem društvu. O važnostima navedene tematike govoriće istaknuti stručnjaci i uvaženi gosti iz Sjedinjenih Američkih Država – Dr Asim Haračić  (psihijatar i medicinski direktor Providence Hospital Washington D.C., USA) i Dr Esad Boškailo (psihijatar i profesor na University of Arizona Phoenix Medical School i Mayo Medical School).

Surgery in and Beyond the Operating Room

Kao centralna aktivnost SaMED 2020, ističe se sesija „Surgery in and Beyond the Operating Room“, koja za cilj ima naglasiti značaj snažnog i dobro uvezanog zdravstvenog sistema u tretmanu politraumatiziranih pacijenata, kao i značaj uvođenja naprednih minimalno invazivnih tehnika u rad hirurga u Bosni i Hecegovini.
Učešćem na pomenutoj sesiji, svoja dugogodišnja iskustva će sa prisutnima podijeliti šest renomiranih hirurga: Dr Naomi Wright (dječiji hirurg King’s College, London, UK), Dr Senail Sivro (trauma hirurg Flevo Hospital, Almere, Nizozemska), Dr Matthijs Botman, (hirurg plastične, rekonstruktivne i hirurgije šake, University Medical Centre Amsterdam, Nizozemska), Dr Georg Schoen, (urolog, Klinikum Würzburg Mitte, Würzburg, Njemačka), Dr Cheufou Danjouma (torakalni hirurg Klinikum Würzburg Mitte, Würzburg, Njemačka) i Dr Babak Moradi (ortoped i medicinski direktor Orthopädische Universitätklinik Heidelberg, Njemačka).

Osim pružanja mogućnosti studentima i mladim ljekarima da ostvare alijansu sa širom naučnom zajednicom, u cilju njihovog društvenog i naučnog usavršavanja, jedan od motiva organizatora jeste svojim studentskim aktivizmom pružiti doprinos u repozicioniranju Sarajeva na mapu svjetskih i evropskih naučnih prijestolnica.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Prisustvom predavanjima eminentnih stručnjaka i naučnih autoriteta, zatim kroz prezentacije najnovijih i neobjavljenih naučno-istraživačkih radova iz cijelog svijeta, posjetiteljima  kongresa je pružena izvrsna prilika za izgradnjom naučnog duha današnjice, u čemu se ogleda i snažna društvena odgovornost budućih zdravstvenih profesionalaca.

Da li biste ovo preporučili?

Loading..
Tuzla Brain Week 2020

TBW 2020: Produžene prijave za Organizacioni odbor

Tuzla Brain Week 2020

Tuzla Brain Week 2020 Internacionalni kongres studenata (bio)medicine u Tuzli