in

U Tuzli obilježen Svjetski dan multiple skleroze

Učešće uzeli članovi Sekcije za neuroznanost Studentskog vijeća “Medicus”

Svjetski dan multiple skleroze u Tuzli 2018

Svjetskim danom multiple skleroze smatra se 30. maj, a sa njegovim obilježavanjem počelo se 2009. godine, na inicijativu Međunarodne federacije multiple skleroze. Ova neizlječiva bolest najčešće pogađa osobe starosti od 20 do 40 godina i može dovesti do potpune paralize.

Svjetski dan multiple skleroze se već tradicionalno obilježava u Tuzli, svake godine sa nekom izmjenom u planu obilježavanja. Težiše ovogodišnjeg obilježavanja stavljeno je na druženje, komunikaciju i razmjenu iskustava između oboljelih, sve sa ciljem uspostavljanja dijaloga, širenja znanja, sa čim se želi destigmatizirati ovo oboljenje.

Učešće u obilježavanju ovogodišnjeg Svjetskog dana multiple skleroze uzela je i Sekcija za neuroznanost Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus”. Zajedno sa uposlenicima Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, članovi sekcije prisustvovali su druženju u prostorijama Udruženja oboljelih od multiple skleroze Tuzlanskog kantona.

“Želimo ovim potaknuti razmjenu iskustava i da ne posmatramo bolesnike samo kao oboljele i da multiplu sklerozu ne posmatramo samo kao bolest. Kao što nas i naši profesori uče to je narušen kvalitet života, a do poboljšanja tog kvaliteta ćemo moći doći samo ako pristupimo ovom problemu i ako zajedno razgovaramo o njemu.“ – istakao je Adnan Mujanović, član sekcije.

Današnjem druženju su prisustvovali i učenici tuzlanske Srednje medicinske škole, koji su kroz svoj umjetničko-zabavni program animirali sve prisutne i podsjetili nas na važnost koju kreativnost i muzika igraju u održavanju svakodnevne kvalitete života.

Da li biste ovo preporučili?

Obilježavanje Dana globalne hirurgije

Obilježavanje Dana globalne hirurgije

Simpozij Komunikacija u zdravstvu