in

Dokazano: dnevna konzumacija 6 do 7 šoljica kafe vam može produžiti život

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu JAMA Internal Medicine

“Konzumiranje kafe smanjuje rizik od preuranjene smrti”, iznenađujući je zaključak destogodišnjeg istraživanja objavljenog u časopisu JAMA Internal Medicine pod naslovom Veza između konzumacije kafe i smrtnosti uvjetovana genetičkim varijacijama u metabolizmu kofeina (“Association of Coffee Drinking With Mortality by Genetic Variation in Caffeine Metabolism“).

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Podaci od pola miliona Britanaca ispitivani godinama

Podaci od blizu pola miliona odraslih Britanaca (starosti od 38 do 73 godine) prikupljani su i obrađivani tokom desetogodišnjeg vremenskog perioda, tokom kojeg je 14 225 ispitanika preminulo usljed različitih uzroka, među kojima su karcinom i bolesti srca.

U poređenju sa apstinentima, kod osoba koje su dnevno konzumirale do sedam šoljica kafe primjećen je 16% niži rizik od smrti. Dok je za osobe koje su konzumirale osam ili više šoljica kafe dnevno bio nešto viši (14%).

“Primjetili smo da ljudi koji su konzumirali dvije do tri šoljice kafe dnevno imaju 12% niži rizik od smrti u odnosu na apstinente”, kazala je Erikka Loftfield, istraživač Nacionalnog instituta za karcinom (National Cancer Institute).

Dokazano: dnevna konzumacija 6 do 7 šoljica kafe vam može produžiti život
Bez obzira na vrstu kafe koju konzumirate, efekat prevencije preuranjene smrti je postojan.

Bez obzira na vrstu kafe koju konzumirate, njenu količinu i prisustvo kofeina, efekat prevencije preuranjene smrti je postojan.

“Ispitanici koji su konzumirali četiri ili više šoljica dnevno, u poređenju sa onima koji su konzumirali manje ili nimalo kafe, uglavnom su pušači i konzumenti instant kafa. Tri šoljice dnevno konzumirali su uglavnom stariji ispitanici, najčešće visokoobrazovani i, subjektivno, odličnog zdravlja” stoji u zaključku studije.

Krivac su jedinjenja slična polifenolima

Zanimljiv je podatak da je isti efekat produženja života primjećen i kod konzumenata bezkofeinske kafe iz čega se može zaključiti da kofein nije glavni “krivac” za ovo. Podsjetimo, ranija istraživanja pokazala su da određene supstance prisutne u kafi djeluju povoljno u prevenciji dijabetesa, te antiinflamatorno i antiaritmično. Istraživać Stanford centra za istraživanje prevencije, Christopher Gardner, smatra da su za ovaj pozitivan efekat odgovorna antioksidansima bogata jedinjanja slična polifenolima.

“Kada odmarate i pijete svoju jutarnju šoljicu kafe, to na Vas djeluje opuštajuće, jelda?” kazao je Gardner zaključivši da sam akt pijenja kafe djeluje antistresno.

Kafa ipak nije eliksir besmrtnosti

Iako rezultati ovog istraživanja djeluju ohrabrujuće, kafa nije, niti će biti eliksir besmrtnosti, smatra Alice Lichtenstein, ekspert za nutricionistiku sa Tufs univerziteta, koji nije uzeo učešća u vršenju ovog istraživanja.

Bilo kako bilo, ne treba zaboraviti da dodaci kafi poput mlijeka i šećera mogu, na dugoročnom planu, dovesti do narušavanja zdravlja. Također, ranjivije skupine poput trudnica ne bi trebale konzumirati dnevno više od dvije šoljice kafe.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Izvor: Medical daily

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Da li biste ovo preporučili?

Džana Atlić - učešće u NATO vježbi "Bosna i Hercegovina 2017"

Dr. Atlić: “U Bosni i Hercegovini do sada nije bilo projekata ove vrste”

Startup 10 – Program za razvoj poduzetništva u BiH