in

Kako se izvući iz rokovske depresije?

Studentska depresija, stanje koje ste bar jednom osjetili, itekako česta, a opet tabu tema o kojoj rijetki žele progovoriti.

Lecturio

Rokovska depresija

Rješavati studentske obaveze i nositi se sa stresom koje one nose nije ni malo lak zadatak. Uvijek dođe onaj period kada nam se čini da ćemo se ugušiti pod hrpom listova koje moramo prelistati, skripti iz kojih moramo ponoviti i seminarskih radova koje moramo napisati. Tada, često nam se čini da je studiranje prevelik zalogaj za nas što nas vuče u začarani krug tjeskobe i lošeg raspoloženja.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

rokovska depresija
Šta reći…

Studiranje bi trebalo biti vrijeme upoznavanja novih ljudi, putovanja, izlazaka, eksperimentisanja i slobode, vrijeme kada se umrežavamo sa budućim poslodavcima i kolegama, ali pritisnuti bremenom obaveza ovi pozitivni osjećaji i uspomene izblijede, te nam se učini da se svijet ruši oko nas.

Rokovska depresija != klinička depresija

Greška bi bila kada bismo “rokovsku depresiju” izjednačili sa pravom kliničkom depresijom. Studentska depresija manifestuje se osjećajem tuge i bespomoćnosti, beznađa i preopterećenosti konstantnim multitaskingom. Nekoga rastuže ocjene i obaveze, nekome nedostaje dom i porodica, no na kraju dana, unatoč različitim razlozima, osjećamo se loše, tužno i tjeskobno. Studentska depresija pokvarit će nam dojam studiranja i studentskog života.

Niste sami

Niste sami u tome. Svima nam se s vremena na vrijeme desi da posrnemo, osjetimo veliki pritisak i stres zbog obaveza koje se gomilaju i opterećuju nas. Ako već nije, sigurno će vam se studentska depresija bar jednom desiti, a onda sjetite se ovoga.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Kroz ove probleme prošle su generacije studenata prije vas, a proći će i mnogi iza vas. Rokovi na svu sreću imaju kraj, a kada prođu, dobro se nagradite za uložen trud i riješene ispite. Pronađite hobi koji će vas opustiti i omogućiti da uklonite negativnu energiju koja se akumulirala u vama. To je jedini način da spremni dočekate sljedeće rokove koji vas očekuju kroz par sedmica.

Rokovska depresija je prolazno stanje koje će nestati čim se malo odmorite, opustite i nasmijete s prijateljima.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Izvor: studomat.ba

Da li biste ovo preporučili?

1 point
Upvote Downvote
Together Against Hate Speech

Poziv na trening “Together Against Hate Speech”

Cairo Medical School

Cairo Medical School: Steknite ALS certifikat i provedite 7 dana u Kairu!